In het artikel met de ‘7 schoonheden tag’, schreef ik dat ik een paar jaar geleden Weight Watchers heb gedaan en daar 15 kilo mee ben afgevallen. Van Jolanda kreeg ik een reactie of ik hier niet iets meer over wilde vertellen. Over hoe het precies werkt, wat je ervoor moet laten, of het lastig vol te houden is, hoe ik het gedaan heb enzovoorts. In dit artikel probeer ik op al deze vragen antwoord te geven. Het is een lang verhaal, maar ik wil het zo goed mogelijk aan jullie uitleggen.

Laat ik bij het begin beginnen. Ik ben altijd al iets te zwaar geweest, vanaf mijn puberteit zo ongeveer. Ik heb nooit diëten gevolgd met shakes of beperkingen (zoals geen koolhydraten eten), omdat dit echt niks voor mij is. Ik wilde gewoon een gezonde levensstijl krijgen en met shakes zou ik nooit leren wat nou ‘normaal eten’ was. Ik probeerde zelf wat dingen uit en ging minder snacken, meer sporten en viel zo inderdaad af. Dit was echter maar van korte duur, want als ik dan weer eens af en toe een snack nam, zaten de kilo’s er ook zo weer aan.

Op een dag was ik het zat. Ik zag een foto van mezelf en keek in de spiegel en ik dacht: dit kan zo niet langer. Ik zeg liever niet wat ik toen woog, maar mijn BMI was gewoon echt te hoog. Ik las in die tijd veel succesverhalen over Weight Watchers en die manier van diëten sprak me erg aan. Maar naar zo’n cursus gaan iedere week, leek me echter niks. Met mijn doorzettingsvermogen is niks mis en ik kan best streng zijn voor mezelf. Daarom deed ik het gewoon liever alleen, met de cd-rom.

Maar hoe werkt Weight Watchers nou precies? Wanneer je begint geef je je leeftijd, gewicht, lengte, taille- en heupomvang en hoe veel je op een dag beweegt op. De computer berekent dan hoeveel punten je per dag mag eten en drinken. Alles wat je eet en drinkt heeft punten en deze zijn terug te vinden op de cd-rom (of in het boekje). Sommige dingen zijn ook 0 punten zoals water en veel soorten groenten en fruit. Toen ik Weight Watchers deed, was dit nog volgens het FlexiPoints systeem, nu is er het ProPoints systeem. Het idee is hetzelfde, alleen het ProPoints systeem richt zich meer op een lang verzadigd gevoel en daardoor hebben sommige dingen een andere puntwaarde gekregen. Bij FlexiPoints lette je alleen op calorieën, vetten en hoeveel gram je ervan neemt. De punten kun je overigens ook zelf uitrekenen. Op de cd-rom, en ook online, zijn er calculators te vinden waarmee je het heel gemakkelijk uit kan rekenen als het product toevallig niet op de lijst staat.

Het punten tellen is heel simpel. Stel, je mag 20 punten op een dag. Je begint de dag met een boterham (1 punt) met halvarine (0,5 punt) en kaas (3 punten). Daarbij drink je een glas sinaasappelsap (1 punt). In totaal dus 5,5 punten. Opzich niet slecht, maar je kan het nog gezonder maken door bijvoorbeeld de kaas te vervangen voor 30+ kaas, dit scheelt 1 punt. Of door plakjes komkommer erbij te doen, zodat het iets meer vult. Door Weight Watchers leer je een beetje te spelen met je eten en drinken en kom je vaak dingen tegen waarvan je dacht dat ze geen kwaad konden, maar eigenlijk toch best veel punten bevatten. Andersom kan natuurlijk ook, dingen waarvan je dacht dat ze wel punten zouden bevatten, maar dit blijkt helemaal niet zo te zijn. Op het internet zijn heel veel lekkere recepten te vinden die weinig punten bevatten. Zo heb ik bijvoorbeeld de appeltosti ontdekt: twee sneetjes brood (2 punten), appel in plakjes (0 punten), héél klein beetje suiker en kaneel (0 punten als je zo’n klein beetje neemt), in het tosti ijzer en klaar. Heerlijk!

Je kunt ook punten sparen en verdienen. Soms heb je aan het einde van de dag nog punten over, deze kun je dan later in de week gebruiken. Als je gaat sporten levert dit ook punten op. Deze kun je ook gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen zodat de kilo’s er sneller af vliegen.

Wat ik zo fijn vind aan Weight Watchers is dat je er niets voor hoeft te laten. In principe kun je alles eten en drinken, zolang je maar binnen je puntenaantal blijft. Zo kun je dus ook af en toe iets lekkers nemen als je nog punten over hebt. Hierdoor is het heel gemakkelijk vol te houden. Het aantal punten dat je per dag mag is ruim voldoende. Echt, ik heb nóóit honger gehad tijdens Weight Watchers. Natuurlijk wel eens trek, maar als mijn punten dan op waren, was dat mijn eigen schuld. Dan nam ik gewoon iets van fruit, in plaats van dan koekje dat ik eigenlijk wilde. Heb je een feestje en wil je toch een gebakje of wat toastjes? Geen probleem, dan ga je gewoon wat (meer) sporten of zorg je dat je een paar punten spaart.

Voor mij is Weight Watchers dé ideale manier om af te vallen. Ik heb er een jaar over gedaan om die 15 kilo kwijt te raken. Dit lijkt lang, maar het is natuurlijk met pieken en dalen gegaan. Dan had ik een paar weken geen zin om punten te tellen en viel ik ook niet af (maar ik kwam ook niet aan!). Want ja, je bent wel constant met eten en drinken bezig en het tellen van de punten. Nu, ongeveer een jaar later, is er nog steeds 13 kilo af. Die twee kilo zijn er weer bijgekomen tijdens de feestdagen, want toen heb ik me behoorlijk misdragen, haha. Maar die krijg ik er ook zo weer af hoor, ik moet me er alleen wel even toe zetten om weer even puntjes te tellen. Ik denk dat ik (bijna niet) meer aangekomen ben sinds dat ik mijn streefgewicht behaald heb, omdat dat puntensysteem echt in je hoofd geprent zit. Ik heb een gezonde levensstijl geleerd. Ik tel nu welliswaar geen punten meer iedere dag, maar ik weet er nog wel veel uit mijn hoofd! Dan zie ik een gevulde koek en denk ik: dat is bijna 9 punten! Ai! Toch maar niet doen en gewoon een cracker met Philadephia light en komkommer nemen…

Mocht je na het lezen van dit artikel nog meer vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments of stuur me een mailtje. Ik beantwoord ze graag!

Liefs, Laura

16 thoughts on “Weight Watchers

  1. Leuk artikel, maar WW is sindsdien idd wel iets veranderd met de pro points. Zo is het min aantal punten wat je moet eten 29, ongeacht welke fase je zit. En is een boterham tegenwoordig 2 en een wat zwaardere boterham al drie punten, per stuk! Dus dan zou de appeltosti als snack alweer 4 a 6 punten zijn.. (Ik doe het zelf ook en ga 1x in de 14 dagen naar de cursus) dat is wel ietsje anders ;-)

    Dat wou ik even kwijt hihi! Oh en de cdrom is vervangen door een online assistent ;) en je heb natuurlijk nu ook weekpunten als extraatje die je evt kan gebruiken voor een feestje of je wijntje die je miss elke dag drinkt. Het is niet de bedoeling dat je minder dan 29 punten eet omdat je dan niet alles binnen zou krijgen :)

    1. Opzich ook wel logisch, als je meer punten mag/moet eten, dat dan de producten ook meer punten bevatten. Anders val je nooit af :P. Pro Points lijkt me wel iets fijner dan Flexi Points :)

  2. Ik ben ook al heel lang geïnteresseerd in WW maar ik snap er de knetters niet van. Ik snap het idee(met punten tellen etc) maar wat ik niet snap is hoe je dit nou moet doen? Is WW via internet (tegenwoordig)? Ik vind persoonlijk de website heel erg onduidelijk, misschien dat jij het mij kunt vertellen :)

    1. Je kunt de het online doen (en vult dan alles ook online in), of de cursus volgen met groepsbijeenkomsten (volgens mij moet je het dan opschrijven in een boekje). Beide manieren werken nu volgens het ProPoints systeem. Dit betekent natuurlijk niet dat je niet meer volgens FlexiPoints kan werken. Als je bijvoorbeeld op Markplaats ofzo goedkoop cd-rom op de kop kan tikken met het oude FlexiPoints systeem, dan kan dit ook. Ik heb zelf geen ervaring met ProPoints, dus kan niet zeggen of het fijner/beter is dan het FlexiPoints systeem.

  3. Wat een leerzaam artikel!
    Die zin waarin je zei dat je 15 kilo was afgevallen bij je “7 schoonheden tag” artikel was me nog steeds bij gebleven.
    Ikzelf ben ook een paar kilo te zwaar, en dat wil ik er heel graag af!
    Alleen ik snoep veel te veel, maar nu ik dit gelezen heb zal ik me even verdiepen in WW.
    Dankjewel!

    1. Ga, zowel de online cursus als de cursus met groepsbijeenkomsten kosten geld. Ik heb geen idee hoe veel, daarvoor zou je even op de site moeten kijken, al is die niet echt overzichtelijk… Als je het met de cd-rom via het oude FlexiPoints syteem wil doen, betaal je natuurlijk alleen eenmalig voor die cd-rom en die kun je al supercheap op Marktplaats e.d. vinden.

  4. Wauw, super bedankt dat je nav mijn reactie een artikel hebt gemaakt. Ik vind ‘m heel erg duidelijk en ik ga eens op zoek naar zo’n CD-ROM (lijkt me makkelijker dan online WW volgen). Nogmaals bedankt!!

    1. Ik heb het één keer gedaan. Ik was KAPOT! Ik heb nog nooit zo veel spierpijn gehad de dag erna. Ik voelde pijn in spieren waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Maar geloof wel dat je een superstrak lichaam krijgt, als je het volhoudt.

  5. I love Weight Watchers. Ben er inmiddels ook al 7 kilo mee afgevallen. Het is zo fijn! Je leert inderdaad beter omgaan met je eten zonder dat je van alles verboden wordt.

    Werkt echt voor mij :)

  6. Ook ik ben sinds een kleine 3 weken aan het WW’en, en ben al 2kg kwijt (incl. wat mislukte maaltijden door tijdgebrek en ziekenhuisbezoeken in week 2)! Ik ben nooit eerder succesvol aan het dieeten geweest, ik ben een echte Bourgondier, maar dit is çht prima te doen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.