Stem je dagcrème en foundation op elkaar af

Categoriën Tips & Tricks

Ik heb al een paar keer de vraag gehad van meiden die zeiden dat hun foundation nooit lang bleef zitten, ondanks dat ze alles goed afpoederden en soms een primer eronder gebruikten, en wat ze hieraan konden doen. Hun foundation gleed gewoon van het gezicht af. Het is dan slim om eens de ingrediëntenlijst van je dagcrème en foundation te bekijken. Als je je dagcrème en foundation namelijk goed op elkaar afstemt, blijft je make-up veel langer zitten!

Deze tip kreeg ik van aan visagist en het is eigenlijk zo simpel, maar misschien is het wel juist daarom dat we er niet bij stilstaan. Zowel een dagcrème als een foundation kan op waterbasis of oliebasis zijn. Het is belangrijk dat zowel je dagcrème als je foundation dezelfde basis hebben. Op waterbasis is het meest geschikt voor de vette, normale en vochtarme huid en op oliebasis is vooral geschikt voor de (zeer) droge huid.

 

Als je een dagcrème op waterbasis hebt en een foundation op oliebasis (of andersom) dan is het eigenlijk niet gek dat je foundation van je gezicht afglijdt. Waarschijnlijk heb je het wel eens gezien: als je water en olie  in een glas doet, dan vermengt dat niet met elkaar. De olie blijft op het water liggen. Zo is dat dus ook op je huid, en vandaar dat het dan al gauw alle kanten op glijdt. Daarom moeten je dagcrème, je foundation en eigenlijk alle producten die je verder nog op je gezicht smeert dezelfde basis hebben. Oliën kunnen namelijk wel mengen en water met water ook. Let er ook op dat je niet teveel op je gezicht smeert. Als je eerst dagcrème, daarna SPF, daarna primer, foundation, concealer, poeder, fixing spray etc. op je gezicht smeert, is het natuurlijk ook niet gek dat dat niet allemaal op je gezicht kan blijven zitten. Als je het goed op elkaar afstemt dan heb je vaak al genoeg aan dagcrème met SPF erin (eventueel een primer) en daarna foundation. Een zeer droge huid heeft wat meer verzorging nodig.

Je kunt zien of het product op water- of oliebasis is aan het begin van de ingrediëntenlijst. Hoe eerder het ingrediënt genoemt wordt, hoe meer ervan in zit. Het kan heel goed zijn dat het product al water en olie bevat. Dit is dan vermengt met behulp van een emulgator. Kijk dus wat er in het begin staat. Staan er veel oliën? Dan is het op oliebasis. Staat dat er niet of staat er aqua? Dan is het op waterbasis. De meeste dagcrèmes en foundations zijn tegenwoorden op waterbasis, maar toch kan het geen kwaad om even te checken of de producten bij elkaar passen. Ik zou producten op oliebasis trouwens alleen aanraden als je echt een zeer droge huid hebt.

Ik had er zelf nooit zo bij stilgestaan, totdat ik deze tip kreeg. Ik checkte gelijk de ingrediëntenlijst van mijn dagcrème en foundation en beide waren op waterbasis. Ik heb dan ook een normale/vochtarme huid met soms wat droge plekjes en heb zelden last van make-up die van mijn gezicht afglijdt, behalve als het heel erg warm is.

Heb jij je dagcrème en foundation op elkaar afgestemd? 

Liefs, Laura

15 thoughts on “Stem je dagcrème en foundation op elkaar af

 1. Super nuttig artikel! Had er zelf nog helemaal niet bij stil gestaan en heb geen idee hoe dit met mijn dagcrème en foundation zit.

  Toch maar eens in de gaten gaan houden :)

 2. Haha, wat grappig, ik gebruikte tot 2 weken geleden precies dezelfde foundation (bourjois) en dagcreme (embryolisse). Ik ben nu overgestapt op de catrice photo finish foundation, ik ga zo gelijk even de ingredienten checken! Super leuk artikel!

 3. Handige tip! ga het gelijk even checken :)
  Ik moet zeggen dat mijn foundation best goed blijft zitten dus dat het waarschijnlijk wel goed zit, maar toch wel een leuk weetje om te weten!
  dankjewel!
  xx.

 4. Amai zeg zo een troep die jij op je huid smeert, en je producten bestaan er dan nog voornamelijk uit: mineral oil, paraffinium liquidum,…

  [Admin: This comment has been adjusted due to spam]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.