Parabenen, siliconen en sulfaten in shampoos

Categoriën Haar

Toegegeven, ik kijk nooit zo nauwkeurig naar de ingrediëntenlijst van producten. Ja, ik las hier en daar wel eens wat over siliconen, sulfaten en parabenen en dat dat niet zo goed zou zijn voor je huid en haar, maar ik deed er nooit wat mee. Totdat ik een haaranalyse kreeg bij de kapper en ik met eigen ogen zag dat siliconen een laagje om mijn haar hadden gemaakt. De kapper zei dat dit niet per se slecht was, mits ze uitwasbaar waren. Hij zei dat het tot nu toe weinig schade had toegebracht aan mijn haar. Gelukkig, want mijn haar is heilig voor me. Dit heeft me wel aan het denken gezet. Misschien toch eens beter naar die ingrediëntenlijst kijken? Vandaag vertel ik jullie over parabenen, sulfaten en siliconen. Wat zijn deze ingrediënten en wat doen ze? What’s all the fuzz about? Waarom zou je ze liever niet in je producten willen?

Parabenen (methyl- ethyl- propyl-, butyl- en benzylparabenen)

Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddel in cosmetica. Zonder conserveermiddelen zouden veel cosmeticaproducten zo bederven. Wat is er nou met die parabenen? Er is onderzoek gedaan naar het effect van parabenen op dieren. Daaruit bleek dat parabenen een zwakke oestrogene werking zouden hebben, waardoor de stoffen gerelateerd worden aan borstkanker. Na analyses van het onderzoek bleek dat deze link onterecht was. Een directe link tussen parabenen en borstkanken is nooit bewezen! Wel is het bekend dat parabenen allergische reacties kunnen opwekken, maar vooral wanneer ze worden aangebracht op een beschadigde huid.

Ik moet zeggen dat ik me niet zo druk maar over parabenen in producten, maar als ik een gelijkwaardige keuze zou hebben dan verkies toch liever parabenenvrije producten boven producten die wel parabenen bevatten. Just in case…

Sulfaten

Sulfaten zitten vaak in shampoo’s, maar ook in bijvoorbeeld gezichtsreinigers. De meeste sulfaten zorgen ervoor dat het product schuimt en reinigt (je krijgt er zo’n ‘piepend schoon’ gevoel van). Een voorbeeld van een veelvoorkomend en omstreden sulfaat is Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Het reinigt de huid, maar is tegelijkertijd ook agressief. Bij veel mensen zorgt dit ingrediënt voor een allergische reactie. Het kan op den duur zelfs chronische overgevoeligheid veroorzaken, wat wil zeggen dat je er een blijvend gevoelige huid van kan krijgen. Niet zo fijn dus! Overigens is SLES een ander sulfaat dan SLS. SLS is Sodium Lauryl Sulfate, SLES is Sodium Laureth Sulfate. Die twee worden vaak door elkaar gehaald! SLES is ook een sulfaat, maar een veel mildere variant. SLES kan eigenlijk weinig kwaad. 

Siliconen

Niet alle siliconen zijn per definitie slecht voor je haar. Plantaardige siliconen zijn gemakkelijk uitwasbaar en daarom ook niet slecht voor je haar. Er zijn ook siliconen die je niet zo gemakkelijk uitwast, synthetische siliconen, en die kunnen wel schadelijk zijn voor je haar. Siliconen leggen namelijk een laagje om je haren wat zorgt voor een mooi glansje (dat willen we allemaal!) maar na een poosje wordt het haar slap en zwaar omdat deze siliconen moeilijk uitwasbaar zijn en het dus opstapelt. Hierdoor heb je minder last van pluizig haar, maar het sluit de boel wel af waardoor het haar niet meer kan ademen en op den duur uitvalt. Het siliconenlaagje zorgt ervoor dat je haar er gezond uitziet en zacht aanvoelt, maar eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde: de siliconen leggen een laag over je haar, waardoor je haar afgesloten raakt, de haarschubben niet meer kunnen openen en dus eigenlijk helemaal uitgedroogd, broos, gevoelig, extra kwetsbaar en sneller beschadigd raakt. Dit kan op den duur leiden tot haaruitval. Om synthetische siliconen uit te wassen heb je een krachtige reiniger nodig met SLS of de mildere variant SLES. Maar ja, zoals hierboven beschreven staat is SLS dus agressief.

Alle ingrediënten die eindigen op -cone zijn siliconen, zoals: Dimethicone, Dimethicone copolyol, Dimethiconol, Diphenyl dimethicone/Simethicone, Stearoxy dimethicone en Stearyl dimethicone.

Het is best lastig om alle drie de ingrediënten te bannen uit je haarverzoring. Van de J Beverly Hills AddBody shampoo weet ik zeker dat hij geen sulfaten en parabenen bevat, en ze bevatten plantaardige siliconen. Bovendien ruikt hij ook nog eens lekker naar een combinatie van Haagse hopjes en caramel. Dit is mijn persoonlijke favoriet van parabeen-, sulfaat en siliconenvrije shampoos. J Beverly Hills is o.a. te koop bij salons die met dit merk werken en in de webshop van John Beerens.  

L’Oréal Professionnel heeft ook een ‘Nature’ lijn. Deze shampoo bevat geen parabenen een synthetische siliconen maar wel SLES. Klik hier om een salon bij jou in de buurt te zoeken die L’Oréal Professionnel verkoopt.  

Ten slotte wil ik nog even kwijt dat je met bovenstaande informatie kan doen wat je wil, zoals altijd. Daarmee bedoel ik dat je het kunt geloven of niet. Als jij gelooft dat siliconen totaal niet slecht zijn voor je haar of dat parabenen wel degelijk invloed hebben op borstkanker, dan is dat jouw goed recht. Ik heb voor dit artikel veel websites en wetenschappelijke artikelen gelezen en persoonlijke gesprekken met kappers gevoerd. Daaruit is dit artikel gekomen. Dit is wat ik geloof. En wie weet is dat over een paar jaar wel helemaal anders, maar dat lezen jullie dan vanzelf wel weer.

Hoe ga jij om met parabenen, sulfaten en siliconen? Vermijd je ze liever of niet? Wat zijn jouw favoriete parabeen-, sulfaat- en/of silicoonvrije merken/producten?

Bronnen:
Jetske Ultee
Styletoday
Cosmopinie
Persoonlijke gesprekken met kappers John Beerens en Jeffrey.
Liefs, Laura

29 thoughts on “Parabenen, siliconen en sulfaten in shampoos

 1. Handig artikel! Ik lette er een tijd geleden ook niet op, maar de laatste tijd steeds meer. Niet dat ik ineens alle producten met deze ingrediënten ga verbannen, maar ik ben er wel voorzichtig mee!

 2. Ik ben heel geintresseerd geweest in al die termen, en heb me er ook een tijd in verdiept. Siliconen kunnen mijn haar helaas niet verdragen, wat echt verschrikkelijk vervelend is want in bijna alles zit het spul. Mijn haar gaat er gewoonweg echt kapot van, ugh. Mijn huid daarentegen heeft er niks op tegen, haha :).

 3. Beste silicone-, sulfaten-, parabenen-, kleurstoffen vrije shampoo is de shampoo van The Body Shop… op elke shampoo en conditioner staat er trouwens heel duidelijk wat er wel en niet inzit zonder dat je alle namen moet weten van de stoffen. Gewoon heel duidelijk: zonder siliconen/ sulfaten/ parabenen/ kleurstoffen
  Lekkere geurtjes en meer dan voldoende schuimend trouwens :) <3

 4. Dankjewel voor je artikel! Ik heb er de laatste tijd ook veel over gelezen en lette er wel een beetje op maar nam het nog niet echt serieus. Dit was totdat mijn kapper er vanzelf over begon hoe slecht al die siliconen e.d. zijn voor je haar. Mijn haar is er dus ook door beschadigd. Nu ik een paar dagen siliconen mijdt, ziet mijn haar er al een stuk beter uit! Wel jammer dat er inderdaad zo weinig producten zijn zonder al die troep er in.

 5. Het is echt niet lastig om te vinden hoor… Kijk eens in een reformwinkel/natuurvoedingswinkel (zoals Ekoplaza) Weleda is een goed merk, puur natuur

 6. Hoe zit het met ALS? Dat is het sls variant uit coco’s gehaald als ik het goed begrijp? Is deze ook minder agressief dan SLS?

  Overigens heeft Himalaya een erg goede shampoo lijn zonder paraben, siliconen etc.

  1. Over ALS hoor ik verschillende dingen. Dat het milder is dan SLS, maar ook dat het juist agressiever is. Ik ben er nog niet over uit en moet je het antwoord dan helaas (voorlopig) ook schuldig blijven…

   Bedankt voor de tip over Himalaya!

 7. Ik gebruik die van Herbalife, dat is vooral op naturlijke basis en ook uitwasbaar silicone maar mn haar word echt super ervan en mn hardnekkige exceem verdwijnt, jeuk en sneeuw vrij door et leven plus mn haar breekt gewoon nog nauwelijks af bij regelmatig wasen! yeey.

 8. Ik gebruik een SLS en SLES vrije shampoo van ColourWell. Er zitten geen siliconen in en het schuimt ook nog eens prima. Ze hebben er ook conditioner van.

  1. Wat vinden jullie van t merk himalaya?
   Protein shampoo. colour protect.
   free from sls sillicones parabens. Maar t schuimt wel. Hoe kan dat?
   Goed gekeurd??

 9. heey
  Ik heb al sinds mijn pubertijd enorme last van acne gehad nadat meerdere antibioticakuren niet voor een blijvende oplossing zorgden, ben ik met shampoos gaan wassen waar deze stoffen niet inzitten. En mijn acne is bijna helemaal weg!
  Nu zoek ik alleen nog styling producten zoals wax, droogshampoo, stylingpoeder en texturizingspray waar deze stoffen neit inzitten.
  weet jij of iemand anders nog een paar goede producten of merken die er zijn?
  xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.