Fysische vs. chemische exfolianten

Categoriën Huidverzorging

Ongeveer één keer per week gebruik in een exfoliant voor mijn gezicht. Hierdoor worden de dode huidcellen verwijderd en zie ik er gelijk een stuk stralender uit. Ik merk dat het écht heel veel doet voor mijn huid. Er zijn verschillende soorten exfolianten: fysische en chemische, exfolianten met BHA’s en AHA’s. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? In deze blogpost leg ik het uit.

Een fysische exfoliant, ookwel mechanische exfoliant genoemd, verwijdert de dode huidcellen door wrijving (ezelsbruggetje: fysisch/mechanisch = bewegen). Het zijn de ‘normale’ scrubs met kleine bolletjes of scrubdeeltjes, die veel mensen wel zullen kennen. Deze scrubdeeltjes kunnen jojobabolletjes zijn, synthetische deeltjes of natuurlijke deeltjes zoals zout, suiker en vruchenschillen.

Vooral bij een gezichtsscrub is het belangrijk dat de deeltjes zacht zijn voor je huid. Scherpe en grove deeltjes kunnen je huid beschadigen en dat wil je natuurlijk niet. Je kan een lichaamsscrub niet op je gezicht gebruiken, daarvoor zijn de scrubdeeltjes vaak veel te grof en dit is juist schadelijk voor je tere gezichtshuidje. Gebruik daarom een milde scrub speciaal voor het gezicht.

Chemisch exfoliëren klinkt misschien een beetje eng, maar dat is totaal niet zo. Een chemische exfoliant scrubt de huid niet, maar de huid glad en zacht door de “lijm” op te lossen waarmee dode huidcellen aan de huid vastgeplakt zitten. Fruitzuren, retinol en enzymen zijn voorbeelden van chemisch exfoliërende ingrediënten.

De zuren zijn op te delen in Alfa Hydroxy Acids (AHA’s) en Beta Hydroxy Acids (BHA’s). AHA’s zijn hydroxyzuren die de poriën niet binnendringen maar wel dode huidcellen losweken. BHA is salicylzuur en dit kan wel de poriën binnendringen doordat het vet en talg oplost.

Ikzelf gebruik het liefst een combinatie van fysisch en chemisch exfoliëren. Mijn favoriet is The Microdelivery Peel van Philosophy. Hier komt later nog een uitgebreide review van, maar oh wat hou ik van deze peeling! Dit is echt de beste exfoliant ever, wat mij betreft. Allereerst breng je een klein beetje van de vitamine c/peptide kristallen aan op je gezicht en maakt je zachte masserende bewegingen. Dit werkt als een soort scrub. Daaroverheen breng je de gel met melkzuur/salicylzuur aan, de chemische exfoliant. Het wordt een klein beetje warm en gaat licht schuimen. Dit laat je zo’n 2 tot 3 minuten zitten en daarna spoel je alles af. Het resultaat: een huid zo zacht als babybilletjes.

Vergeet trouwens niet om SPF aan te brengen na het exfoliëren! Ikzelf breng iedere dag SPF aan op mijn gezicht, maar na het exfoliëren is dit extra belangrijk. Door het verwijderen van dode huidcellen wordt de bovenste huidlaag wat dunner en is het dus nog belangrijker om je te beschermen tegen zonlicht!

Wat voor exfoliant gebruik jij?

Bronnen:
Cosmopinie
Dermalogica
Jetske Ultee
Liefs, Laura

5 thoughts on “Fysische vs. chemische exfolianten

  1. Op basis van fruitzuren, enzymen etc noemden we altijd lysing. Enfin: ik gebruik ook altijd een lysing op die basis. Veel beter voor mijn droge huid en veel minder agressief. <3 hou ervan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.