Morgen is het Koninginnedag! Maar die oranje tompouces en oranje bollen kennen we nu inmiddels wel. Wil je eens iets anders serveren op Koninginnedag? Probeer dan deze overheerlijke worteltjestaart, want die is ook oranje (nou ja, een beetje dan)!
Het recept hiervan komt van de geweldige foodblog ohmyfoodness.nl van Sabine, dus alle credits gaan naar haar. Check ook zeker even het filmpje dat ze hiervoor maakte, want die is echt superduidelijk!
Ik had nog nooit worteltjestaart geprobeerd, de termen wortel in combinatie met taart schrikte me altijd een beetje af, maar oh my foodness wat is dit lekker! Het is trouwens niet echt een taart, het zit een beetje tussen taart en cake in.
Wat heb je nodig?
Voor de taart:
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 fijngeraspte winterpeen
- 150 gram kristalsuiker
- 150 gram roomboter
- 2 eieren
- 1 theelepel kaneel
Voor de topping:
- 50 gram roomboter
- 125 gram poedersuiker
- 100 gram Monchou
Verwarm de oven voor op 175°C en vet een vierkante of ronde bakvorm goed in of bekleed hem met bakpapier. Haal de boter al van tevoren uit de koelkast zodat deze zacht kan worden. Rasp de wortel. Koop geen kant-en-klare geraspte wortel in de winkel. Die reepjes zijn veel te grof. Door het zelf te raspen, kun je veel fijnere stukjes krijgen en dat is lekkerder in de taart. Doe de wortel, suiker, eieren en de kaneel in een kom.
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur of in de magnetron (iedere keer een halve minuut op 350 watt tot de boter helemaal gesmolten is).
Giet hier de gesmolten boter bij de ingrediënten in de kom. Meng dit goed met een garde door. Eh ja, het ziet er niet zo lekker uit, maar dat komt allemaal goed! ;)
Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel aan de natte ingrediënten toe en vouw dit met behulp van een lepel of spatel door het beslag. Doe dit tot alle ingrediënten net gemengd zijn. Ga niet te lang door, dan wordt het beslag taai.
Spatel het beslag in de bakvorm en strijk het geheel glad. Bak de taart in 40-45 minuten in het midden van de oven gaar. Laat de taart vervolgens minimaal een uur afkoelen.
Nu kunnen we aan de topping beginnen. Meng hiervoor de Mon Chou, 50 gram zachte boter en 150 gram poedersuiker door elkaar.
Mix totdat je een zachte, romige frosting hebt.
Bestrijk de afgekoelde taart met de frosting.
Snijdt de taart in punten (of blokjes bij een vierkante bakvorm) en eet smakelijk!
Enne, moet jij bij worteltjestaart ook gelijk denken aan die mop van het konijn bij de bakker? (Bakker, verkoopt u ook worteltjestaart? Wie kent hem? ;))
Mmm, lijkt me heerlijK!
hahahaha, ja ik moest meteen aan die mop denken! Dit lijkt me erg lekker :)
Hmm dit wil ik zo graag nog eens maken!
Carrot cake! Heerlijk!