Op The Burlap Bag kwam ik dit recept tegen voor gezonde koekjes (ja écht gezond) met maar twee ingrediënten: havermout en banaan. Daarnaast kun je er nog dingen doorheen doen die je zelf lekker vind, en die er natuurlijk ook een beetje bij passen. De ingrediënten had ik toevallig in huis, dus ik ging gelijk aan de slag. En ik moet zeggen: voor gezonde koekjes zijn ze best oké! Lees verder voor het recept.
Goed, zoals gezegd zijn havermout en twee bananen het enige dat je nodig hebt. Hiermee maak je ongeveer 15 koekjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Maar koekjes met alleen havermout en banaan zijn een beetje saai. Voeg daarom nog één of meerdere ingrediënten toe die je lekker lijken. Ik besloot om drie verschillende koekjes te maken. Een paar met rozijnen en krenten, een paar met pindakaas en een paar met jam, rozijnen en krenten. Andere dingen die je er doorheen kunt doen: chocolate chips (maakt het wel iets minder gezond ;) ), kokos, cranberries, walnoten…
Prak de bananen met een vork tot moes. Gebruik het liefst bananen die al goed rijp zijn. Deze zijn niet meer zo hard en daardoor gemakkelijker te prakken én zijn een stuk zoeter, wat wel zo lekker is in koekjes.
Voeg beetje bij beetje wat havermout toe aan de geprakte bananen en meng dit door elkaar. Het is niet precies te zeggen hoe veel havermout je nodig hebt. Voeg gewoon net zo veel toe totdat je hoopjes kunt maken, zonder dat het uit elkaar valt. Ik heb ongeveer 100 gram havermout gebruikt.
Ik maakte dus drie verschillende koekjes: een paar met rozijnen en krenten, een paar met pindakaas en een paar met jam, rozijnen en krenten. Als je ‘natte’ ingrediënten toevoegt zoals jam, voeg dan ook wat meer havermout toe zodat het mengsel weer wat dikker wordt.
Maak nu van het mengsel kleine hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Die van mij zijn vrij dik, je kunt ze ook dunner maken, dan hoeven ze ook minder lang in de oven. De koekjes blijven een beetje zacht van binnen.
Als je de koekjes net zo dik maakt als ik heb gedaan, moeten ze ongeveer 20 tot 25 minuten op 180 graden in een voorverwarmde hetelucht oven. Als je dunnere koekjes maakt, waarschijnlijk minder lang. Houd ze hoe dan ook in de gaten.
Na ongeveer 20 minuten kunnen ze uit de oven en laat je ze een beetje afkoelen. Ik vind ze het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn, maar eenmaal afgekoeld zijn ze ook nog erg lekker. Omdat er verse banaan in zit, kun je de koekjes niet al te lang bewaren. Maar dat zal niet moeilijk zijn ;).
Verwacht geen knapperige koekjes van dit recept. De ‘koekjes’ zijn meer bananenbrood-achtig. Havermout en banaan zijn supergezond en wat je er verder doorheen gooit, heb je helemaal zelf in de hand. Van de drie varianten die ik gemaakt heb, kan ik eigenlijk niet kiezen welke ik nou het lekkerst vind. Ze hebben alledrie wel iets! Het zijn niet de lekkerste koekjes ooit, maar wel gezonde koekjes die prima zijn als verantwoorde snack of ontbijt (koekjes als ontbijt, jaaa!). Ze vullen erg goed, na een paar had ik wel genoeg gehad, en geven een lang verzadigd gevoel.
Enne, als je ze ook gaat maken, laat je dan even weten wat je ervan vond? :)
Lekker!
Ze zien er goed uit!
Hmm ziet er lekker uit!
hmm ziet er heerlijk uit;D
Ziet er heerlijk uit!
Lijkt me best lekker!
Ziet er op zich goed uit, misschien binnenkort eens proberen!
Een lekker gezond alternatief voor de slechtere koekjes ;)
Ze zien er nog best lekker uit voor gezonde koekjes :D Misschien dat ik ze ook maar eens moet proberen!
Oeh lekker!
Ik ben de mijne nu aan het opeten, zeker niet slecht! En heel leuk als gezond ontbijtje :)
Ze zijn ook helemaal niet moeilijk te maken.
Ik denk alleen dat ik ze de volgende keer wat zoeter ga maken met een beetje Stevia.
In ieder geval bedankt voor dit leuke receptje, ik ga dit vaker maken!