Recept: Gezonde pizza (het kan!)

Categoriën Lifestyle

gezonde pizza

Italiaans is mijn favoriete keuken. Lasagne, spaghetti, ravioli, risotto, pizza… ik vind het allemaal heerlijk. Helaas is de Italiaanse keuken niet altijd even gezond. Neem nou een pizza bijvoorbeeld. We weten allemaal wel dat dat niet de meest verantwoorde keuze is, maar het is zó lekker! Ik ging op zoek naar een gezonde variant en heb hem gevonden. Benieuwd hoe je deze pizza maakt? Lees dan verder!

Bloemkoolpizza

Het ‘geheim’ zit hem in de bodem. Deze maken we namelijk niet van echt deeg, maar van bloemkool! De pizza bevat hierdoor ook geen geraffineerde koolhydraten en gluten, wat een hoop scheelt in calorieën. Nu hoor ik jullie denken: bloemkool? Yuk! Maar wees gerust. Ikzelf houd ook niet echt van bloemkool, maar door alle andere ingrediënten en toppings die je toevoegt, proef je de smaak van de bloemkool bijna niet meer.

Ingredienten voor de bodem (voor 1 pizza):

– 1/2 bloemkool (verse, niet uit de vriezer)
– 1 ei
– 130 gram kaas
– italiaanse kruiden zoals oregano, knoflook, peterselie, basilicum… (optioneel)

Voor de topping:

– tomatensaus (ik gebruikte Heinz tomato frito)
– geraspte kaas
– jouw favoriete pizza toppings (kip, paprika, champignons, ui…)

Bloemkoolpizza

Laten we beginnen. Snijd de roosjes van de bloemkool en doe deze in een magnetronbestendige kom. Probeer zo veel mogelijk de roosjes te gebruiken en laat de steeltjes zitten. Verwarm de bloemkool nu (zonder water) voor 8 minuten in de magnetron op 750 watt. We willen de bloemkool zo droog mogelijk, vandaar dat we hem niet in water koken. Eventueel kun je de bloemkool na die 8 minuten in de magnetron (let op: heet!) nog uitknijpen in een theedoek om hem nog droger te krijgen.

Bloemkoolpizza

Stop de bloemkool nu in de keukenmachine en maal hem in een paar seconden fijn. Geen keukenmachine? Een blender of eventueel staafmixer werkt ook. Voeg een losgeklopt ei en de kaas toe en meng het met een vork allemaal door elkaar. Voeg eventueel nog italiaanse kruiden toe (ik heb dat wel gedaan, maakt de bodem een stuk lekkerder vind ik!)

Bloemkoolpizza

Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat. Maak een dunne pizzabodem en doe hem voor 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden totdat hij lichtbruin gekleurd is.

Bloemkoolpizza

Haal de bodem uit de oven. Smeer hem in met de tomatensaus, strooi de geraspte kaas erover en beleg de pizza met je favoriete ingrediënten. Ik hoef jullie denk ik niet te vertellen dat groenten als paprika, champignons en ui zijn hierbij een gezondere keuze zijn dan salami. Maar deze pizza is al zo gezond dat ik het best begrijp als je toch voor salami kiest ;).

Bloemkoolpizza

Doe de pizza nog voor ongeveer 5 minuutjes in de oven, totdat de kaas gesmolten is en de pizza gaat bubbelen. Dan is het tijd om de pizza uit de oven te halen, iets af te laten koelen en op te peuzelen!

Bloemkoolpizza

De bodem is niet zo krokant als bij een normale pizza, maar je kunt de pizzapunten wel gewoon oppakken met je handen (als je dat wil). Als de bodem uit elkaar valt kan het zijn dat de bloemkool te nat was (vandaar geen diepvriesbloemkool gebruiken en de bloemkool eventueel extra uitknijpen in een theedoek) of dat hij niet lang genoeg gebakken is.

Bloemkoolpizza

Bloemkoolpizza

Ik vond deze pizza erg lekker, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat hij net zo lekker is als een normale pizza. De kaas is het minst gezond aan deze pizza, maar als je 30+ kaas gebruikt, valt ook dat best wel mee. De smaak was goed en hij is supergezond dus ik denk dat ik hem wel vaker ga maken, maar ik zal ook af en toe een echte pizza blijven eten ;).

Wat denk jij van deze gezonde pizza? Laat het me weten als je hem ook gaat maken!

Liefs, Laura

6 thoughts on “Recept: Gezonde pizza (het kan!)

  1. Ziet er erg lekker uit, al ben ik wel benieuwd naar de smaak van de bodem… Nooit gedacht dat je een pizzabodem met bloemkool kon maken :)

  2. Het ziet er wel goed uit. Heb het recept ook al enkele malen zien passeren, en ik ga hem binnenkort ook is proberen. Het verschil in aantal calorieën is echt enorm. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.