Hoe lang is cosmetica houdbaar?

Categoriën Tips & Tricks

houdbaarheid symbool

Net als voedingsmiddelen hebben make-up producten ook een houdbaarheidsdatum. Ook al zie je die misschien niet zo gemakkelijk als op een pak melk, ook cosmetica kan bederven. In dit artikel vertel ik je er alles over en geef ik tips hoe je je make-up producten het beste kunt bewaren zodat je er het langst plezier van zal hebben.

Veel producten bevatten conserveermiddelen (bv. parabenen) om ervoor te zorgen dat het product langer goed blijft. De werking van die conserveermiddelen vermindert echter in de loop der tijd en is op den duur zelfs helemaal verdwenen. Het product zal dan bederven en wanneer je het dan als nog gebruikt, kan dit nare gevolgen hebben. Zo kan een potje bedorven dagcrème zorgen voor huidirritatie en een mascara vol bacteriën voor een oogontsteking. Dat wil je natuurlijk niet! Daarom is het belangrijk om goed op de houdbaarheidsdatum te letten en producten op tijd weg te doen. Ja, ook als het nog voor de helft vol zit. Heb je gelijk weer een excuus om nieuwe dingen te kopen ;-).

houdbaarheid producten

Producenten zijn verplicht aan te geven hoe lang een product houdbaar is. Je kunt dit gemakkelijk herkennen door het symbool van een geopend potje met daarin het aantal maanden dat het product houdbaar is. Als dat symbool ontbreekt, zou je volgens de regels uit kunnen gaan van 3 jaar. Die maanden gaan pas in op het moment dat je het product open maakt. Ongeopend gaan producten vaak jarenlang mee.

Als het product anders ruikt dan voorheen of gaan irriteren, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk niet meer goed. Ook wanneer de textuur verandert, bijvoorbeeld gaat klonteren of schiften, is het tijd om het weg te gooien. Hop, in de prullenbak ermee!

Hieronder nog enkele ‘algemene’ houdbaarheidsdata van cosmetica. Handig als je het symbooltje niet kunt vinden, als het vervaagt is of als je de verpakking weggegooid hebt. Staat er iets anders op jouw potje/flesje/doosje dan in dit lijstje? Houd dat dan aan.

Kruidvat Pure and Nature nachtcreme

Verzorging

 • Dag- en/of nachtcrème: De meeste dagcrèmes zijn na openen 3 tot 6 maanden houdbaar. Gebruik liever een dagcrème met een pompje dan in een potje i.v.m. de bacteriën aan je vingers. Heb je toch een dagcrème in een potje? Gebruik dan een wattenstaafje of spateltje. Was altijd je handen voordat je dingen op je gezicht smeert.
 • Reinigers: een milk of 2-fasenproduct blijft jaar goed, een schuimende gel of tonic wel 3 jaar.
 • Maskers: 6 tot 12 maanden (afhankelijk van de verpakking). In een tube gaat langer mee dan in een potje.
 • Shampoo, douchegel en zeep: blijft goed.
 • Zonneproducten: Maak een zonneproduct het liefst zo snel mogelijk op. Zonneproducten van vorig jaar beschermen niet meer zo goed, zeker niet als je je bedenkt dat je ze een zomer lang aan hoge temperaturen blootgesteld hebt. Ongeopend blijven ze trouwens we makkelijk 3 tot 4 jaar goed.

Sisley l'orchidee blush

Teint

 • Zelfbruiner: Blijft na openen ongeveer 3 tot 6 maanden bruikbaar. Daarna werkt de werkzame stop DHA (waardoor je dat kleurtje krijgt) niet goed meer.
 • Foundation: dit product blijft ongeveer een jaar (op waterbasis) tot 1,5 jaar (op oliebasis) goed. Gebruik het liefste een foundation met een pompje. Hetzelfde verhaal als met de dagcrème.
 • Concealer: ongeveer een jaar houdbaar. Gebruik de concealer niet direct op een puistje, anders is de stick een grote bron van bacteriën en kun je hem al na 3 tot 6 maanden weggooien.
 • Blush/Poeder: deze producten zijn ongeveer twee jaar houdbaar. Losse poeders zijn zelfs eindeloos houdbaar. Maak je gezichtskwasten regelmatig goed schoon met bijvoorbeeld babyshampoo of een milde zeep en tussendoor met een brush cleanser.

Lancome Definicils mascara borsteltje

Ogen

 • Oogschaduw: twee jaar houdbaar.
 • Oogpotlood/Eyeliner: deze producten blijven ongeveer twee jaar goed. Voor het oogpotlood: slijp het regelmatig!
 • Mascara: dit product is maar drie maanden houdbaar. Als je het langer dan 3 maanden gebruikt, is de kans op een oogontsteking groot.

Catrice Pinker bell

Lippen

 • Lippenstift: Blijft ongeveer twee jaar goed. Haal regelmatig een tissue langs je lipstick om de kans op verspreiding van bacteriën te verkleinen.
 • Lipgloss: na ongeveer zes maanden kun je je lipgloss wel weggooien, want die bacteriën op je lippen stop je iedere keer weer in de huls met de applicator.
 • Lippotlood: is ongeveer twee jaar goed.Vergeet niet om ook deze regelmatig te slijpen.

Beauty Brands United SS2013 Picknick Edition

Nagels

 • Nagellak is na opening een jaar houdbaar.

7x voorjaarsparfums

Parfum

 • Over het algemeen geldt: hoe meer alcohol een parfum bevat, hoe langer je het kunt bewaren. De meeste eau de toilettes en parfums kun je zo’n 2 jaar bewaren. Bewaar ze op een koele en donkere plaats. Wanneer parfum wordt blootgesteld aan licht en zuurstof kan er namelijk een chemische reactie optreden waardoor het parfum bederft.

Bewaartips

Om zo lang mogelijk van je mooie make-upjes en beautyproducten te kunnen genieten, hier nog enkele bewaartips:

 • Sluit producten goed af
 • Laat de verpakking dicht tot je het daadwerkelijk gaat gebruiken.
 • Bewaar alles koel, donker en droog
 • Geen pompflacon? Gebruik dan een wattenstaafje of een spateltje om het product uit het potje te halen
 • Deel je cosmetica liever niet met anderen. Heb je toch een beautyavondje met vriendinnen? Ontsmet dan alles van tevoren en daarna. Vergeet je kwasten niet!
 • Was je kwasten regelmatig (eigenlijk iedere week)

Nu kan ik jullie wel precies vertellen hoe lang producten houdbaar zijn, maar ik zal eerlijk toegeven dat ik me er ook niet altijd aan houdt. Lipsticks, oogschaduws en blush gebruik ik gerust jarenlang. Bij crèmes, lotions en lipglosses houdt ik de houdbaarheidsdatum wel altijd goed in de gaten. Mascara is het enige product dat écht na 3 maanden weg gaat bij mij. Ik merk het ook als het tijd is om hem weg te doen, ik krijg dan namelijk gelijk last van m’n ogen.

Wist jij dit van over de houdbaarheid van cosmetica? En houd je je er ook aan?

Liefs, Laura

10 thoughts on “Hoe lang is cosmetica houdbaar?

 1. Goed artikel. Handige informatie :) alleen nagellak maar 1 jaar houdbaar??? Die had ik niet verwacht. Ik heb potjes die veel ouder zijn.

  1. Ik ook hoor! Houd me er eigenlijk nooit aan bij nagellak. Bovendien heb ook ook potjes staan waarop staat dat het 24 of zelfs 36 maanden houdbaar is. Er zit veel verschil tussen.

 2. Ik vertrouw op mijn neus en zicht. Als een crème bedorven is merk je dat snel genoeg aan de geur en structuur, ik ga niet blindelings af op wat de fabrikant zegt omdat ook veel afhangt hoe je omgaat met een product, b.v. bij een pot crème een spatel gebruiken of dat deel wat je wilt gebruiken overdoen in een kleiner potje en dat eerst gebruiken scheelt al heel veel t.o.v. steeds met je vingers het uit de originele pot halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.