Een tijdje geleden postte ik een foto op Instagram (volg jij me al?) van miniquiches met prei en spek die ik gemaakt had. Een aantal volgers vroegen of het recept op de site zou komen. Ik had toen helaas geen foto’s gemaakt, dus het recept heeft even op zich laten wachten, maar hier is het dan! Deze keer maakte ik echter een grote quiche en geen kleintjes, maar het recept is vrijwel hetzelfde. Ik leg je graag uit hoe je ze maakt.
Ingrediënten voor 1 grote taart of 10 miniquiches:
– hartige taart bladerdeeg (diepvries)
– 750 gram prei
– 200 gram spekblokjes
– 200 gram geraspte kaas
– 2 eieren
– 125 ml crème fraiche
– peper en zout naar smaak
– boter om de vorm in te vetten
– klein beetje paneermeel
Benodigdheden:
– ronde taartvorm (voor mini quiches een muffin bakplaat)
– braadpan
– eventueel een deegroller
– snijplank en mes
Voor een grote preitaart heb je ongeveer 5 plakjes bladerdeeg nodig. Eventueel nog eentje extra om aan het einde een mooi raster mee te maken. Met dezelfde hoeveelheden kun je ook 10 miniquiches maken.
Bak de spekjes in een pan. Hier hoef je geen boter of olie aan toe te voegen, de spekjes zijn vet genoeg van zichzelf. Laat ze goed uitbakken. Je kunt eventueel nog een fijngesneden uitje toevoegen, maar ik vond dat niet nodig omdat prei van zichzelf ook al een beetje zo’n smaak heeft.
Leg de uitgebakken spekjes op een bord met wat keukenpapier. Het papier zuigt het vet op.
Snijdt de prei in ringen en doe ze in een bak of vergiet om even het zand eruit te wassen. Je kunt de prei ook in de lengte doormidden snijden, het zand tussen de bladeren uitwassen en vervolgens de prei in halve ringen snijden.
Bak de prei in de pan waar je eerst de spekjes in gebakken hebt. Daar zit al het goed is nog wat vet van de spekjes in, dus ook hier hoef je geen boter of olie aan toe te voegen.
Als de prei een beetje zacht is, kunnen de spekjes (en eventueel uitjes) er weer bij. Bak dit nog even mee en laat het mengsel daarna een beetje afkoelen.
Ondertussen kun je de taartvorm gaan bekleden met het – inmiddels ontdooide – hartige taart deeg. Dit is even puzzelen, maar het hoeft gelukkig niet netjes. Als je tekort komt, kun je het deeg nog een beetje uitrollen met een deegroller (een glas werkt ook). Strooi een beetje paneermeel op de bodem. Dit zuigt het vocht op en voorkomt dat de bodem klef wordt.
Voor de miniquiches geldt eigenlijk hetzelfde, alleen bekleed je nu niet een grote taartvorm maar een bakplaat voor muffins. Met een glas kun je eenvoudig rondjes drukken uit het deeg die mooi op de bodem passen. Voor de rand snijdt je gewoon strookjes van het bladerdeeg.
Ondertussen is je prei-spekmengsel voldoende afgekoeld om de crème fraîche, eieren en 2/3 van de geraspte kaas toe te voegen. Als het prei-spekmengsel nog te warm zou zijn, zouden de eieren gaan stollen en dat is niet de bedoeling. Het mengsel hoeft niet volledig afgekoeld te zijn voordat je alles erbij doet, lauw is ook prima. Meng alles goed door elkaar.
Doe het mengsel nu in de taartvorm (of verdeel het over de vormpjes voor de miniquiches) en strooi de rest van de kaas erover.
Eventueel kun je nog een raster maken van een plakje bladerdeeg als je dat leuk vind.
Een grote preitaart bak je voor ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. De mini quiches mogen 25 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.
Zo’n stukje quiche met prei en spek (of preitaart, zoals mijn vriend het altijd noemt) is op zich niet ongezond, maar wil je het nog gezonder maken? Vervang de spekjes dan door gekookte ham (die hoef je niet te bakken), doe er wat minder kaas in en gebruik halfvolle crème fraîche.
Eet smakelijk! Als je dit recept ook gaat maken, zou ik het leuk vinden als je een fotootje naar me stuurt op Twitter of Instagram!
Ziet er heerlijk uit!
Het lijkt me echt lekker :)
Ik heb dit nog nooit zelfgemaakt, maar het lijkt me erg lekker!
Lekker recept om eens zondag te proberen ofzo.
Lijkt me super lekker!
OMGOSH lekker!!
Lijkt me heerlijk!!
Dit ziet er heerlijk uit.
Liefs, xxx
Heerlijk, ik ben gek op quiche! Mooie foto’s heb je ook gemaakt, ik heb vd week zelf ook nog een quiche gemaakt, maar dan met zalm en broccoli.
Ziet er lekker uit!
Mmmmm, looking good!
oh em djie, preitaart! keilekker
erg lekker!
Omnomnom dit is lekker!
♥
Ik ga hem vanavond proberen!
…en hij was lekker, bedankt voor het recept!
Leuk dat je hem geprobeerd hebt, Eva! Fijn om te horen dat hij goed smaakte :D
Hij gaat zo weer de oven in… dit is een van die recepten die na 1 keer proberen in het vaste assortiment zijn blijven hangen :-)
Superleuk om te horen, Eva! Eet smakelijk!