Minerale olie: goed of slecht?

Categoriën Huidverzorging

Fab Beauty Sparkling Body Scrub ingredienten

Minerale olie. Je hebt er vast wel eens iets over gehoord. Dat het goed voor je huid is, of juist slecht. De meningen zijn verdeeld. Vandaag belicht ik beide kanten, zodat je zelf een keuze kunt maken over hoe jij tegenover minerale olie staat.

Minerale olie zie je in de ingrediëntenlijst vaak terug als Paraffinum Liquidum of Petrolatum. Hoe hoger het op de ingrediëntenlijst staat, hoe meer ervan in zit. Het wordt al decennia lang verwerkt ik allelei crèmes, lotions, balsems en zalfjes. Minerale olie is een bijproduct dat ontstaat bij de destillatie van aardolie. Omdat het eigenlijk een restproduct is, is het heel goedkoop en daarom gebruiken cosmeticafabrikanten het graag in hun producten. Het geeft namelijk een zacht en voedend gevoel.

De voorstanders

Voorstanders van minerale olie vinden het een waardevol ingrediënt om het occlusief is, wat wil zeggen dat het de huid afsluit en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het vocht uit de huid kan niet verdampen en daardoor blijft de huid soepel en gehydrateerd. Bovendien kunnen de werkzame stoffen in bijvoorbeeld crèmes door de beschermende laag beter hun werk doen.

label classic

De tegenstanders

Tegenstanders zeggen juist dat dat afsluiten van de huis niet goed is. Het zou het huideigen vetlaagje oplossen waardoor de natuurlijke vet- en vochtbarrière verstoord raakt. Dit zorgt er dan weer voor dat de huid uitdroogt en de huid nog meer oliën en vet nodig heeft om glad en soepel te blijven. Je moet dus nóg meer smeren en belandt dus eigenlijk in een vicieuze cirkel. Je hebt misschien wel eens over mensen gehoord die verslaafd waren aan Labello. Die zijn dus in zo’n vicieuze cirkel beland. Ook zijn er mensen die puistjes krijgen van minerale olie. Onderzoek wijst echter uit dat de kans op uitdroging of acné klein is en eigenlijk alleen voorkomt wanneer je het heel vaak of heel veel minerale olie gebruikt.

Het is dus vooral aan jezelf om te bepalen of je minerale olie wil vermijden of niet. Persoonlijk denk ik dat het weinig kwaad kan, mits je het niet te veel of te vaak gebruikt. Feit is ook dat eigenlijk niemand pure minerale olie smeert omdat het vermengd is met allerlei andere ingrediënten zoals vitamines, anti-oxidanten en ingrediënten die het spul o.a. gemakkelijker smeerbaar maken en minder plakkerig.

Hoe sta jij tegenover minerale olie? Vermijd je het of niet?

Liefs, Laura

8 thoughts on “Minerale olie: goed of slecht?

  1. Ik vermijd het zoveel mogelijk, maar als ik een product fijn vind en het zit er wel in, dan ga ik daardoor niet per se op zoek naar een vervanger zonder minerale olie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.