14 dagen Paleo challenge (+ mijn ervaringen)

Categoriën Lifestyle

paleo

Wie mij volgt op Instagram of de Behind The Scenes van afgelopen maand gelezen heeft, weet dat ik in januari 14 dagen volgens de Paleo leefstijl geleefd heb. Ik was benieuwd wat minder koolhydraten en minder brood met mijn lijf zou doen en laat Paleo daar nou perfect voor zijn. Nu hoor ik je denken: huh? Paleo? Wat is dat dan? Ik leg het je in dit artikel allemaal uit en deel natuurlijk ook mijn ervaringen.

Wat is Paleo?
De Paleo leefstijl wordt ook wel het oerdieet genoemd. Je gaat terug naar de basis en grofweg komt het er op neer dat je nu niets eet wat er toen ook niet was. “Huh? Laura, ik ben nu al in de war. Is het nou een dieet of een leefstijl?” Eigenlijk is het een leefstijl, maar omdat ik bij voorbaat al weet dat ik nooit zonder brood of koolhydraten zou kunnen leven (daarvoor vind ik het simpelweg gewoon té lekker) heb ik het als een dieet gevolgd. Daar komt bij dat ik vind dat onze levens nu gewoon anders zijn dan toen, waardoor we ook andere behoeften hebben. “Maar waarom ben je het dan gaan doen?” Nou, ik denk wel dat ik behoorlijk verslaafd geraakt ben/was aan koolhydraten en dat ik het consumeren van ‘slechte’ koolhydraten best wel eens wat kon minderen. Bovendien sprak het idee van natuurlijke, onbewerkte, pure producten eten me erg aan. En natuurlijk al die succesverhalen van mensen die binnen no time kilo’s verloren met dit dieet. Ik raakte vooral geïnspieerd door Sabine van OhMyFoodness.nl en heb dan ook veel van haar Paleo recepten gemaakt tijdens deze challenge.

paleo flowchart

Wat mag je wel/niet eten?
Aangezien we met dit dieet teruggaan naar de oertijd, betekent dit dat we een hoop voedingsmiddelen zullen moeten laten staan. Gelukkig blijft er ook nog een hoop over:

Wat je wel mag eten:

 • Vis in alle vormen en maten. Het liefst zo natuurlijk mogelijk en absoluut niet gefrituurd. Geen kibbeling dus.
 • Vlees. Veel vlees. Bij voorkeur een type vlees met veel eiwit (zoals kip of kalkoen) maar eigenlijk is iedere soort vlees toegestaan. Ja, ook bacon, mits met mate.
 • Fruit is ook bij Paleo een aanbevolen voedingsgroep, maar niet meer dan 3 stuks per dag. Want hoewel fruit gezond is, bevat het ook veel suikers.
 • Noten en zaden (geen pinda’s wat dit zijn peulvruchten, zie hieronder).
 • De meeste soorten groenten.
 • Kokos – in allerlei vormen
 • Eieren, heel veel eieren.

Wat je niet mag eten:

 • Zuivel in alle vormen en maten. Ook geen kaas of sojaproducten.
 • Geraffineerde suikers en bewerkte producten.
 • Graan: dus geen pasta, brood, havermout of rijst, maar ook geen mais, quinoa, couscous en bulgur.
 • Peulvruchten zoals sojabonen, kidney bonen, kikkererwten en pinda’s.

Zoals gezegd, ben ik het niet helemaal eens met deze levensstijl en geloof ik niet in het compleet schrappen van bijvoorbeeld graan maar voor deze challenge heb ik me er wel zo goed mogelijk aan gehouden. Gewoon om te kijken wat het met mijn lichaam zou doen. Er zijn ook Paleo aanhangers die wel sommige vormen van bijvoorbeeld zuivel of peulvruchten eten. Er is niet echt een harde scheidingslijn.

paleo ontbijt

Wat heb ik tijdens deze 14 dagen zo al gegeten?

Ik heb op allerlei sites Paleo proof recepten gezocht en vooral met het avondeten kon ik hierdoor veel variëren. Ik moet zeggen dat ik het ontbijt en de lunch het lastigst vond tijdens deze challenge. Ik ben zo iemand die normaal gesproken gewoon lekker makkelijk boterhammen of crackers eet met variërend beleg, maar dat ging nu dus niet door. Ik vind brood ook gewoon zo lekker, helemaal als het echt net vers van de bakker komt. Hmm! Tijdens de 14 dagen Paleo challenge heb ik voornamelijk ontbeten met de inmiddels wel bekende banaan-ei pannenkoekjes, eieren in allerlei vormen en maten, Paleo proof bananenbrood of een ‘apple crumble’. Wanneer ik thuis kon lunchen, maakte ik vaak iets warms zoals gebakken eieren met groenten en spek, pannenkoekjes of leftovers van het avondeten van de dag daarvoor. Als ik op kantoor moest lunchen nam ik vaak een salade mee of twee plakjes bananenbrood met wat fruit. Als tussendoortje greep ik vaak naar fruit maar ik kwam daarmee niet boven het maximale van drie porties per dag uit. Ook maakte ik een Paleo proof brownie die ik erg geslaagd vond. Hiervan zal ik het recept binnenkort nog met jullie delen.

paleo dinner

Het diner ging me een stuk beter af. Rijst of quinoa miste ik totaal niet (ben ik ook niet een groot liefhebber van) en aardappels en pasta heb ik ook amper gemist. Ik at vooral veel vlees en groenten en dat vult behoorlijk. Ook heb ik een paar keer zoete aardappelfrietjes gegeten (mag niet te vaak), wat een goed alternatief was voor normale frietjes/aardappels. Mijn favoriete Paleo gerechten waren de courghetti (een courgette julienne gesneden) met gehaktballetjes in tomatensaus, de portobelloburger (twee portobello’s met daartussen home made hamburger, gebakken ui en tomaat. Ik cheatte hier een beetje met de kaas!) en de Paleo proof pizza (zonder kaas helaas) met een bodem van bakbanaan en tapiocameel.

Mijn ervaringen

Hoe is het mij vergaan die 14 dagen? Laat ik maar gewoon even de voor- en nadelen opsommen die ik heb ervaren.

De voordelen:

– Ik ben in 2 weken 2 kilo kwijt geraakt, score! De eerste week was er al gelijk 2,5 kilo af en de tweede week helaas 0,5 kilo erbij. Eindstand -2,0 kilo dus. Geen idee waarom ik de tweede week een halve kilo bijgekomen was, wellicht door een bloggerslunch die niet bepaald Paleo proof was.
– Ik heb in die 2 weken geen honger gehad. De dingen die je mag eten geven een langdurig verzadigd gevoel waardoor ik eigenlijk voldoende had aan zo’n 3 maaltijden per dag met 1 tot 2 tussendoortjes (vaak fruit).

De nadelen:

– In het begin is het best lekker; ontbijten met eieren en spek of die banaan-ei pannenkoekjes, maar na een tijdje kwam het behoorlijk m’n neus uit moet ik zeggen. Ik miste het brood en iets knapperigs zoals een cracker of beschuitje.

– Daarnaast vind ik dat dit dieet / deze levenstijl behoorlijk veel tijd kost. Je moet alles zelf from scratch maken omdat de producten die je in de winkel koopt vaak ingrediënten bevatten die niet binnen de Paleo leefstijl passen. Je kunt natuurlijk veel voorbereiden maar ook dát kost tijd. Als je net als ik 34 uur per week werkt, een blog onderhoudt, een huishouden hebt om te onderhouden, 3 keer per week wil sporten en daarnaast ook nog enigszins een sociaal leven hebt, is dat best moeilijk te combineren. Ik kreeg af en toe het gevoel dat dit dieet alleen iets was voor huisvrouwen die heel de dag de tijd hebben om van alles te bakken en te koken (no offense trouwens, ik begrijp dat huisvrouw en/of moeder zijn ook genoeg tijd in beslag neemt!).

– Wat me opviel is dat ik de afgelopen dagen enorm veel last had van hoofdpijn. Meerdere malen per week, soms wel meerdere malen per dag. Een paracetamol hielp dan vaak wel, maar het lijkt me niet de bedoeling om dat zo vaak te slikken. Ik dronk wel gewoon genoeg op een dag, dus daar lag het niet aan. Wellicht een afkickverschijnsel van de suikers en koolhydraten? Ik zou het niet weten. Vervelend was het wel.

– Ik had gehoopt dat ik meer energie zou krijgen door dit dieet, zoals ik vaak gelezen had, maar helaas. Ik voelde me juist vaker moe en futloos, wellicht ook door de hoofdpijn. Ik heb geen idee of dit echt door dit dieet komt of dat er andere factoren meegespeeld kunnen hebben, maar het viel me gewoon op.

Na 14 dagen ben ik erachter gekomen dat de Paleo leefstijl toch niet voor mij is. Ik heb er absoluut veel van geleerd, maar er kleven voor mij toch ook wel wat nadelen aan zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Ik heb geleerd dat ik veel vaker voor verzadigende voedigsmiddelen moet kiezen en dat ik absoluut niet slecht reageer op vetten zoals avocado, vette vis en olie. Ook probeer ik producten met (veel) toegevoegde suikers en E-nummers nu zo veel mogelijk te vermijden. Ik zal in de toekomst minder koolhydraten eten maar ik zal ze zeker niet volledig schrappen. Ik denk dat het belangrijk is om een goede belans te vinden tussen alle voedigsmiddelen en dat ik daarom ook gerust af en toe graan of zuivel mag/moet eten. Natuurlijk kies ik dan wel voor gezonde opties die zorgen voor een lang verzadigd gevoel zoals volkorenpasta, speltbrood en magere kwark.

De laatste twee weken – toen de challenge voorbij was – ben ik min of meer overgestapt naar zo veel mogelijk ‘clean’ eten en dat bevalt me velen malen beter. Het toont veel overeenkomsten met Paleo, maar je ben net iets vrijer en mag bijvoorbeeld wel bepaalde graansoorten en zuivel. Daarnaast probeer ik volgens de 80/20 regel te leven. 80% gezond, 20% iets minder gezond (zoals bijvoorbeeld een koekje of toetje). Dat maakt het leven net iets leuker en gemakkelijker ;-).

Ben jij ook bewust met voeding en gezondheid bezig of juist helemaal niet?

Liefs, Laura

6 thoughts on “14 dagen Paleo challenge (+ mijn ervaringen)

 1. Ik heb dit eind 2013 zo’n 5/6 weken gedaan.
  Mijn streven was een maand, maar toen ik eenmaal bezig was! Ik ben in die anderhalve maand onwijs afgevallen, maar het belangrijkste was eigenlijk dat ik mij onwijs goed voelde. Veel beter dan voorheen!

  Wel grappig wat Linda hier zegt, dat je het moet blijven doen. Ik merk nu pas, bijna anderhalf jaar later dat ik weer aan het aankomen ben. In al die tijd daartussen gebeurde er niets.

  Ik ga hier binnenkort ook weer mee beginnen, alleen blijf ik het moeilijk vinden om, gevarieerd te koken ;) Zeker omdat ik ook gewoon kook voor de rest ;)

  1. Ik denk ook trouwens, dat je de energie pas later krijgt.. Ik heb mij anderhalve week vreemd gevoeld in mijn lichaam.. Maar achteraf denk ik dat het een soort afkicken is geweest. Daarna voelde ik mij almaar beter en beter..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.