Recept: Focaccia

Categoriën Lifestyle

Recept Focaccia

Yay! Eindelijk weer eens een receptje online. Dit keer vertel ik hoe je zelf heel gemakkelijk focaccia kunt maken. Ik koos zelf voor de varianten pesto/mozzarella en rode ui/knoflook/parmezaan/rozemarijn maar je kunt naar hartelust variëren met toppings die jij lekker vindt. Focaccia maken is absoluut niet moeilijk, alleen het deeg laten rijzen kost wat tijd. Een leuk recept om eens te maken op een vrije zaterdagmiddag of luie zondag.

Recept Focaccia pesto mozzarella

 Wat heb je nodig? (voor 2 focaccia’s)

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 30 ml olijfolie (extra virgin)
  • snuf zout
  • 2 theelepels suiker
  • 125 ml lauwwarm water
  • half zakje gist

Voor de topping kun je naar hartelust variëren. Ik koos voor de combinaties pesto en mozzarella en eentje met knoflook, rode ui, rozemarijn en parmezaanse kaas.

Recept Focaccia pesto mozzarella

Voeg aan het lauwwarme water een half zakje gist toe en een theelepel suiker. Laat dit even staan zodat het geactiveerd wordt. Als er een schuimend laagje ontstaat, is het klaar voor gebruik.

In een mengkom doe je de bloem, het zout, een theelepel suiker en de olijfolie. Mix dit even in een keukenmachine met deeghaak of met een handmixer met deeghaken. Voeg vervolgens het water met gist toe en mix dit tot het een geheel wordt.

Mix vervolgens het geheel op medium snelheid voor ongeveer 10 minuten. Hierdoor wordt het deeg heel soepel, elastisch en meegevend.

Recept Focaccia rode ui parmezaan knoflook

Haal het deeg uit de kom en maak er een bal van. Die deegbal leg je vervolgens in een met olijfolie ingevette kom. Zorg ervoor dat de hele deegbal voorzien is van een laagje olie zodat hij niet uitdroogt. Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg nu een uur rijzen op een warme plek.

Zodra het deeg ongeveer verdubbeld is qua volume, haal je het uit de kom en vorm je er twee ballen van. Vervolgens maak je van het deeg een ovale vorm door er met je vingers in te duwen. Focaccia staat bekend om de ‘kuiltjes’ in het brood en die kun je gemakkelijk met je vingers maken. Eventueel kun je die kuiltjes vullen met dunne plakjes knoflook als je dat lekker vindt. Sprenkel nog een beetje olijfolie over het deeg en laat het nog even een half uurtje rijzen.

Recept Focaccia rode ui parmezaan knoflook

Nu kun je je toppings verdelen over het deeg. Druk ingrediënten zoals plakjes olijven, uienringen en kruiden een beetje in het deeg zodat ze goed blijven zitten. Bak de focaccia vervolgens in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende zo’n 25 minuten tot hij goudbruin is.

Buon appetito! 

Liefs, Laura

5 thoughts on “Recept: Focaccia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.