5 tips voor een duurzamer leven

Categoriën Lifestyle

Als we deze prachtige aarde waar we op leven nog lang willen behouden, dan zullen we met z’n allen toch een stuk duurzamer moeten gaan leven. Gelukkig beginnen steeds meer mensen dat in te zien en is duurzaamheid zelfs hip tegenwoordig! Ik zette daarom 5 tips voor een duurzamer leven op een rijtje. Ik hoop dat je er iets aan hebt of dat het je ieder geval dat het je bewust maakt van je keuzes. Natuurlijk hoef je niet alles gelijk toe te passen, maar als we allemaal ons steentje bijdragen, dan komen we al een heel eind :smile:

Tip 1: Gooi geen eten weg

We gooien met z’n allen ieder jaar een hoop eten weg. Op internet vind ik cijfers van 50 kilo tot 150 kilo per persoon per jaar. Daar zit een groot verschil tussen maar het blijft hoe dan ook een hoop verspilling. Probeer daarom porties af te meten en vries wat je overhoudt in of eet het de volgende dag als lunch.

Tip 2: Eet minder vlees

Ik ga hier niet prediken dat we met z’n allen massaal vegetariër moeten worden, hoewel dat voor het milieu zeker wel heel veel beter zou zijn. Dat zie ik namelijk nog iets zo snel gebeuren. Maar als iedereen in Nederland één dag per week alle dierlijke producten vervangt door voedingsmiddelen op basis van soja, dan is dat qua CO2-uitstoot te vergelijken met 430.000 minder auto’s op de weg! Daar komt bij dat vleesproductie het mileu ook erg veel water kost. Zo vereist de productie van een kilo rundvlees in totaal 15.000 liter water, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.000 liter. Een kleine aanpassing heeft dus al een groot effect op een duurzamer leven.

Tip 3: Verspil geen water

De tips over korter douchen en de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen (serieus, wie laat het water nog lopen tijdens het tanden poetsen?!) kennen we inmiddels wel. Maar er zijn meer manieren om water te besparen. Zo zijn er speciale waterbesparende kranen die tot wel 50% water kunnen besparen. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portomonee!

Tip 4: Schakel over op LED

Met LED-lampen verbruik je niet alleen 85% minder energie dan bij spaarlampen, ze gaan ook 10 tot 20 keer langer mee! Oke, in aanschaf zijn ze duurder maar op termijn haal je dat verschil er zeker uit. Enne, voor echt sfeervol licht steek je natuurlijk gewoon kaarsen aan!

Tip 5: Kies voor groene stroom

Bij het opwekken van grijze energie worden fossiele brandstoffen zoals kolen of gas gebruikt. Bij de verbranding daarvan komt CO2 vrij. Daarnaast zijn deze bronnen niet eindeloos en zullen ze dus op een gegeven moment opraken. Bij groene energie is dat anders. Groene energie is duurzaam omdat het opgewekt wordt uit bronnen die, in principe, niet op kunnen raken zoals wind, zon en water.

Of je de mogelijkheid hebt om groene stroom af te nemen, ligt eraan welke energieleverancier je hebt. Sommige leveranciers dragen nog een extra steentje bij aan duurzaamheid door de CO2 van je gasverbruik te compenseren. De energietarieven verschillen per energieleverancier. Eens in de zoveel tijd de energietarieven vergelijken is daarom helemaal niet zo’n gek idee.

Dit artikel bevat betaalde content.

Liefs, Laura

1 thought on “5 tips voor een duurzamer leven

  1. Misschien meer een puntje voor de huisbezitters onder ons. Maar je huis goed isoleren kan ook een hele goede zijn. Okee de investering is wat groter maar maandelijks bespaar je wel op stroom en gasverbuik. Wat uiteraard weer goed is voor “de wereld”. Verder: Een mooie lijn aan tips die we allemaal kunnen adopteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.