Zenova zonbescherming van Action

Categoriën Huidverzorging
Zenova Zonbescherming Action

Ik krijg regelmatig de vraag of dure zonbescherming beter is dan goedkope(re). Mijn antwoord is dan altijd heel stellig: nee. Althans, als je het over de bescherming hebt. Een goedkope zonbescherming met SPF30 zou net zo goed moeten beschermen als een dure met SPF30. Ze moeten namelijk beide aan dezelfde Europese richtlijnen voldoen. Toch blijkt uit onderzoek van o.a. de Consumentenbond dat die SPF op de verpakking niet altijd klopt. Bovendien verandert de kwaliteit van zonbescherming ieder jaar. Het ene jaar komt de zonbescherming van Kruidvat als beste uit de bus, het andere jaar als één van de slechtste. Eens kijken hoe het met de Zenova zonbescherming van Action gesteld is.

De zonbescherming is van het merk Zenova. Het assortiment is ruim:

 • Zenova Sun Spray SPF 20, 30 en 50, €2,79, €3,69 en €4,79
 • Zenova Sun Milk Sensitive SPF 20, 30 en 50, €1,95, €2,79 en €3,79
 • Zenova Sun Cream Face SPF 30, €2,49
 • Zenova Protect & Bronze Milk SPF 20, €2,95
 • Zenova Sun Oil Spray SPF 6, €2,95
 • Zenova Sun Spray Clear & Protect SPF 30, €3,79
 • Zenova Kids Sun Spray SPF 30 en 50+, €3,95 en €4,95
 • Zenova Kids Sun Roll-On SPF 50+, €2,79
 • Zenova Aftersun Spray, €1,95
 • Zenova Aftersun Milk, €1,49
 • Zenova Aloe Vera Cooling Gel, €1,79

De prijzen variëren van €1,49 tot €4,95. Supergoedkoop, zoals je van Action gewend bent.

Zenova Zonbescherming Action Sun Milk SPF20

Zenova Protect & Bronze Milk SPF 20 – €2,95

Ik heb 4 producten uit dit rijtje getest. Ik begin met de Protect & Bronze Milk in SPF20. Op echt zonnige dagen smeer ik liever met SPF30 of hoger maar deze met SPF20 is prima voor de dagen waarop de zon niet zo fel is, maar je je toch in moet smeren. Deze zonnemelk beschermt de huid en stimuleert de productie van melanine wat ervoor zorgt dat je bruin wordt. Bevat UVA- en UVB-filters. Hij smeert lekker uit, laat geen witte waas achter en de flacon met klikdop werkt ook prima. De geur kan ik niet echt plaatsen behalve dat het gewoon een zonnebrandgeur is en een tikje fruitig.

Wellicht had je in het rijtje hierboven ook als de Sensitive Milk zien staan. Die variant bevat geen parfum en is daarmee ook geschikt voor de gevoelige huid. Goed om te weten!

Zenova Zonbescherming Action Sun Milk SPF20

Zenova Sun Cream Face SPF 30 – €2,49

Dan is er ook nog een zonbescherming speciaal voor het gezicht met SPF30. Een lagere factor smeer ik op zonnige dagen – en zeker op mijn gezicht – toch eigenlijk nooit. De tube (handig!) bevat maarliefst 100 ml en da’s behoorlijk veel. Ook hier zitten UVA- en UVB-filters in. Het product bevat geen alcohol, geen parabenen, geen minerale olie en geen siliconen. Yes! Wel wat parfum maar aangezien deze onderaan de lijst staat, zal dit niet zo veel zijn.

Ik moest even wennen toen ik de crème aanbracht. De substantie is vrij dik en vettig. Hierdoor had ik wat moeite om de crème goed te verdelen. Een voordeel hiervan is dat je niet gauw te weinig aanbrengt. Eenmaal aangebracht voelt de crème prettig aan op de huid. Wel glim ik een beetje door de vettige substantie.

Zenova Sun Spray SPF 50 – €4,79

Zonbescherming in sprayvorm vind ik vaak wel gemakkelijk in gebruik, maar het gevaar is dat je er vaak te weinig van aanbrengt. Dan kan deze spray wel SPF50 bevatten, als je dat te dun aanbrengt dan haal je die bescherming niet. Wees dus vooral niet te zuinig! De spray is gemakkelijk te verdelen en trekt snel in. Hij is niet transparant maar hierdoor zie je wel goed waar je al gesprayd hebt en waar niet. Dat vind ik persoonlijk dan wel weer fijn. Hij laat geen witte waas achter.

Zenova Zonbescherming Action Aloe Vera Cooling Gel

Zenova Aloe Vera Cooling Gel- €1,79

Tot slot een product voor ná het zonnen. Ik gebruik altijd een aftersun na het zonnen. De zon droogt je huid toch wat uit (ook al smeer je met een voedende crème) en zelfs wanneer je niet verbrand bent, is het toch wel fijn om even af te koelen met een aftersun. Deze Cooling Gel van Action is top daarvoor. De aloë vera verkoelt, verzacht en herstelt de huid. Ook trekt de gel lekker snel in. Hij ruikt iets frisser dan de andere producten maar dat past natuurlijk ook beter bij dit product. Ik ben fan! Tip: leg hem in de koelkast voor een extra verkoelend effect!

Even terugkomend op of dure zonbescherming beter is dan goedkope; deze producten van Action bewijzen maar weer eens dat dat niet het geval is. Ze beschermen goed en ook qua smeerbaarheid doen ze over het algemeen niet onder voor dure zonbescherming. Het verschil met dure zonbescherming zit ‘m voornamelijk in de geur (van een luxe parfum bijvoorbeeld) en extra verzorgende ingrediënten. Hoewel ik moet zeggen dat deze van Action ook prima ruiken en enkele verzorgende ingrediënten bevatten. En van voor die prijzen, dat is toch geen geld?!

Liefs, Laura

4 thoughts on “Zenova zonbescherming van Action

 1. Goedemiddag,

  Vandaag was ik bij de Action en mij viel op dat bij Zenova alleen rond UVA een cirkeltje staat, terwijl bij bijv. Nivea zowel om UVA als UVB een cirkeltje staat. Dus dat betekent dat alles van Zenova alleen tegen UVA beschermt! Maar in uw blog zegt u dat er UVA én UVB-filters in zitten. Waar hebt u dat op gebaseerd? Ik zou denken dat ze dan ook een cirkeltje om UVB hadden moeten zetten. Ook UVB kan huidkanker veroorzaken.

  Met vr. groet,
  Ruth Pieterman

  1. Beste Ruth,

   In deze anti-zonnebrandproducten zitten zonnefilters die de huid beschermen tegen UVA- en UVB-zonnestralen. Als dit er niet in zit, dan zouden de symbolen er niet op mogen staan. De SPF op de verpakking zegt iets over UVB. Het cirkeltje om het UVA symbool mag er pas staan als minimaal 1/3 van de zonnefilters in het product de huid beschermen tegen UVA-straling. Dit is Europese regelgeving.

 2. Hartelijk dank! Ik vond het nu ook op internet. Lange tijd bestond zonnebrandcrème meestal alleen uit UVB-bescherming (en dat is idd de SPF-factor), maar omdat ook UVA schadelijk bleek te zijn, is dat gewijzigd. En dat cirkeltje rond UVA betekent dus dat de bescherming voldoende is. Mijn verwarring kwam doordat om UVB geen cirkeltje staat… Maar of de UVB-bescherming voldoende is, kun je dus zien aan de SPF-factor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.