Ik at een week lang vegetarisch en dit is hoe het ging

Categoriën Food, Personal

Vorige maand at ik een week lang vegetarisch. Nu eten wij wel vaker vegetarisch, meestal zo’n 1 á 2 keer per week, maar een hele week vega eten hadden we nog nooit gedaan. Het idee ontstond eigenlijk in de supermarkt. Toen we alle gerechten bekeken die we die week gepland hadden, zagen we dat ze per toeval bijna allemaal vegetarisch waren. We besloten toen om ze met een paar kleine aanpassingen allemaal vega te maken en sommige gerechten zelfs vegan. Via een poll op Instagram vroeg ik of jullie hierover iets terug zouden willen zien op mijn blog. Maar liefst 91% reageerde volmondig: JA! Daarom deel ik in deze blogpost mijn ervaringen en een paar recepten met jullie.

Ik focus me in deze blogpost op het diner, maar natuurlijk hebben we het ontbijt en de lunch ook vegetarisch gehouden. Ik moet zeggen dat ik daar totaal geen moeite mee had. ‘s Ochtends eet ik meestal iets van kwark of Alpro Soya kokos yoghurt met cruesli (zó lekker!) dus dat is al vegetarisch. Voor de lunch zijn er ook genoeg vega opties te bedenken zoals kaas, zoet beleg of salades. De petit filet american van de Vegetarische Slager is overigens ook echt een aanrader als je toch behoefte hebt aan vlees. Hun ‘vleeschwaren’ heb ik niet geprobeerd.

Ik begin gelijk met één van onze favorieten vegetarische gerechten. Het recept voor deze one pot pasta vond ik ooit via Culy en het is een blijvertje geworden. Zelfs mijn man die wel van een goed stuk vlees houdt, vindt dit gerecht heerlijk. Hij noemde het zelfs één van zijn favoriete gerechten van dit moment.

Daar komt bij dat dit gerecht zó ontzettend makkelijk is om te maken! Neem een grote pan en doe daarin 200 gram spaghetti, 250 gram gehalveerde cherrytomaatjes, 100 gram spinazie, 1 gesnipperd sjalotje, 3 fijngesneden knoflookteentjes en giet hier 550 ml groentenbouillon bij. Breng alles aan de kook en laat het ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur koken. Schep wel regelmatig om zodat de onderkant niet aanbakt in de pan.

Als het vocht helemaal opgenomen is, is je pasta klaar. Maak ‘m af met wat peper en zout, Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten en een eetlepel groene pesto.

Het ziet er misschien niet héél smakelijk uit op bovenstaande foto maar geloof me, dat is het wel. Als er één gerecht is uit deze vegaweek wat je zou moeten proberen dat is het deze.

De tweede dag stond er een pompoensoepje op het menu. Eén van mijn favoriete soepjes tijdens de herfst. Voor pompoensoep zijn talloze recepten te vinden op internet. Ik varieer regelmatig met ingrediënten en kruiden die ik voor deze soep gebruik. Ik deel graag mijn basisrecept met je.

Ik vind het lekker om de groenten vooraf te roosteren in de oven. De groenten die ik deze keer gebruikte om te roosteren zijn 1 flespompoen, 2 winterpenen, 3 sjalotjes en 3 teentjes knoflook. Snijd alle groenten in grove stukken en rooster ze 30 minuten op 200 graden.

Doe de geroosterde groenten in een pan. Voeg ook een in stukjes gesneden appel toe en het sap van één sinaasappel. Voeg daarna 1 liter water en 2 blokjes groentenbouillon toe en breng aan de kook. Laat het geheel 20 minuten koken. Pureer daarna de soep en breng hem op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Andere kruiden waarmee je kunt variëren zijn ras-el-hanout, cayennepeper, chilipoeder enz. Ook lekker met een beetje geraspte kaas!

Een vegetarische pizza is niet zo moeilijk om te maken. Kies gewoon jouw favoriete groenten als toppings. Wij kozen voor en pizza met bloemkoolbodem van Magioni, om een toch een beetje gezonder te maken. En nee, die witte bolletjes zijn geen mini marshmallows maar bolletjes geitenkaas :tongue:

Zuurkoolstamppot met rookworst was zo’n gerecht dat in eerste instantie niet vegetarisch was, maar die we met een aanpassing vegan gemaakt hebben. Ik was onwijs benieuwd naar de vegan roockworst van de Vegetarische Slager. Op Twitter had ik er zo veel goeds over gelezen dat ik hoge verwachtingen had. Die verwachtingen zijn helaas niet waargemaakt. Dit is gewoon geen rookworst. De rooksmaak proef ik heel in de verte en de structuur lijkt niet op vlees. Nope, not a fan. De Vegetarische Slager heeft zeker goede en lekkere vleesvervangers maar dit is er wat mij betreft niet één van. De lekkerste rookworst blijft toch die van HEMA :wink:

Verder hebben we gewoon een paar keer een AVG’tje gegeten, maar dan met een vleesvervanger. Niet zo bijzonder om op de foto te zetten, dus dat ben ik ook een paar keer vergeten. Van Valess vind ik de kaasschnitzel altijd wel lekker; de ‘gewone’ schnitzel van Valess vind ik iets minder. Garden Gourmet heeft ook lekkere vleesvervangers zoals de spinazie-kaas rondo en de caprese carré.

Al met al viel deze vegetarische week me zeker niet tegen. Ik heb vlees bijna niet gemist. Toch wil ik niet gelijk de omslag maken om vegetariër te worden. Daarvoor houd ik nog te veel van vlees. Ik kies er bewust voor om af en toe wél vlees te eten, omdat ik het gewoon heel er lekker vind en echt kan genieten van goed vlees. Ik denk wel dat we in de toekomst steeds minder echt vlees zullen eten en vaker vegetarisch en vleesvervangers. Je merkt dat de markt echt in ontwikkeling is en steeds beter en uitgebreider wordt. Als we met z’n allen iets minder (vaak) vlees zouden eten, dan scheelt dat al. En alle beetjes helpen, toch?

Liefs, Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.